pondělí 2. ledna 2017

Středa  21. prosince


                  Jako už vloni vypravili jsme se i letos na Slunovratový výlet do nedalekého lesíka.


 Na pasece jsme rozdělali ohýnek, abychom se mohli nejen ohřát, ale hlavně jsme ho potřebovali k      výrobě slunovratových oplatek.

 Než jsme však začali s výrobou oplatek, čekal nás slunovratový obřad podle starých slovanských tradic.



 Na látku jsme rozložili vše co k němu bylo potřeba. Jablko jako symbol zdraví, ořech je znamením hojnosti, česnek jako ochrana před vším zlým a někde se pojídal na Štědrý den s medem.

Pro každého bylo jedno speciální poleno zvané u Slovanů badnjak ( od slovesa bdíti). Při západu Slunce se zapaloval ochranný oheň, protože se západem Slunce umřelo a ráno při východu se zrodilo.
A tímto ohněm se Slované chránili v hodinách mezi západem a východem Slunce před zlými silami. Poleno se tedy přiložilo do každého takového ochranného ohně. K polenu si děti ještě přivázaly pytlíček s ochrannými a léčivými rostlinami, jmelí, mech, máta, levandule a šalvěj.



 Důležitou roli hrálo i pečivo, v našem případě to byla oplatka- symbolizující Slunce a také nás vybízející k obdarování blízkých či poutníků.

                  

 Nezapomněli jsme ani na zvířátka, pro která měly děti v batůžcích přinesená jablíčka, mrkev, tvrdý chléb nebo ořechy. Ozdobili jsme stromek jako loni a pod něj ještě rozložili voňavé seno.



  Tak jsme se rozloučili s rokem starým  a popřáli si do toho Nového hlavně zdraví a spokojenost.

             Tak hodně síly a kuráže, nadhledu a smyslu pro humor na cestě Novým rokem 2017!
                                                Za všechny medvědice přeje Simča

Žádné komentáře:

Okomentovat