úterý 15. prosince 2015

Pátek 11.12.

Dnešní vrběnkové ráno začalo návštěvou Městského úřadu, kde nás mile přijali pan místostarosta s paní starostkou. Pan místostarosta ochotně odpovídal na zvídavé otázky, dívali jsme se, jak to vlastně v takové práci vypadá. Nevynechali jsme ani výhled na náměstí z okna kanceláře (Víťa jakoby to tušil, byl totiž vybaven dalekohledem). Posilnili jsme se samými dobrůtkami a vydali se k naší Vrběnce. Doprovázela nás maminka Maruška, tímto děkuji za vedení a uvedení naší návštěvy!

Po příchodu na Vrběnku děti zůstaly venku a hrály si. 
Před obědem jsme se dostali k dnešnímu tématu - Dárečky aneb dávat a dostávat. 
Nejdříve jsme si povídali, co cítíme, když dárečky dostaneme anebo když dárečky darujeme, že se můžeme radovat i s druhým člověkem, kterého obdarujeme...
U dárečků zůstáváme, a to formou hry - třídíme dárečky podle velikostí, podle barvy, sestavujeme z malých dárečků jeden velký dáreček. 
Potom děti dostaly předkreslené balíčky, do kterých pak kreslily dárky pro sebe a pro své nejbližší. 

 

Holky kreslily i detaily, zato kluci byli hotovi dříve a tak se vrhli do zdobení vánočního stromečku baňkami z plastelíny.


Rychle nám čas plynul, a byl oběd. Po obědě pohádky - vánoční příběh o Marii, Josefu a oslíku.
Po odpočinku si holky dokončily rozkreslené dárečky. Mezitím přišel tatínek Standa řezat dřevo, kluci se za ním vydali nadšeně ven. Holkám se vevnitř líbilo, tak jsme se vrátily k tvoření vánočního stromečku. Holky měly k dispozici různě dlouhé barevné proužky, hledali způsob, jak z toho vyrobit stromeček, jsou to holky šikovné a takhle si poradily...

stromeček z barevných proužků

stromeček zdobený geometr.tvary

radost ze společného tvoření :)

A už přišli i školáci, nejdříve venku s klukama a Standou, pak šli za námi dovnitř. 
Nikomu se nechtělo do oblékání, a čas ještě byl, tak jsme stihli "kontaktní hru na automyčku", (už ten samotný šílený název děti zaujal :)) Děti postupně vchází do "myčky", která je tvořena ostatními dětmi, které jsou ve dvou řadách proti sobě, tak, aby mezi nimi každý prošel. Chod a princip myčky - nejdříve mytí tj. hlazení po zádech, pak kartáčování - škrabkání po zádech a vlasech, sušení - foukání do vlasů. Dotýkali jsme se, zasmáli jsme se a odreagovali jsme se, sdíleli jsme radost spolu s obdarovaným našimi doteky :) 

"myčka"

Obdarovali jsme sebe a druhé. 
Díky za další den s vámi, Jitka

   dárečky dětí






1 komentář:

  1. Jitko, kdy už mi odpovíš, jak je to možné, že toho tolik stihnete : )? A ještě ráno na úřad...krásný den, mám z toho tady teď večer radost. Díky.

    OdpovědětVymazat