úterý 17. listopadu 2015

Pátek 13. listopadu

Dnes, v sestavě medvědic Jitka a Pavla, jsme se přivítaly v ranním kruhu s pouze 4 dětmi, do konečného počtu 12 dětí jsme dospěli postupně během dopoledne :). Škoda, že na úvodní kruhové hry nás bylo tak málo...
Byla s námi poprvé Sofinka, spolu s maminkou a malinkou sestřičkou Terezkou.

Ranní kruh; tentokrát jsme si byli hodně blízko... pozdravili jsme se a pozastavili se, naladili se na naše malé společenství. Nastínily jsme dětem, co nás čeká.
První kruhová hra s provázkem, při které jsme se učili ohleduplnosti a dodržování pravidel hry; medvědice drží v dlani svazek provázků uprostřed kruhu, děti si vyberou každé jeden volný konec, potom co medvědice otevře dlaň, se dětí snaží vysvobodit ze zapletence, ale nesmí pustit konec provázku. Po rozpletení nás čeká velké překvapení, s kým jsme se ocitli ve dvojici. Při hře se také děti učily zorientovat v pletenci a spolupracovat ve dvojici, kdo má udělat jaký pohyb, podlézt, přelézt apod. Není fotka, jelikož i medvědice nesmí porušit pravidla a (o)pustit svého kamaráda.

V další kruhové hře jsme použili stoličky, které směřují ven z kruhu. Chodíme kolem kruhu za zpěvu oblíbené "Moje malé světélko", pak medvědice nečekaně vyzve, aby si všichni sedli. Jenomže je o dvě židle méně, a tak ti pomalejší (medvědice) nesedí. Děti hledají řešení, přijímáme se navzájem, znovu si připomínáme ohleduplnost. Nejlepší řešení (kromě donesení židlí, které byly bokem), bylo posedat si na klín. A tak zase máme k sobě blíž...
Co další kolo, to méně židliček, děti s jásotem čekaly na tu poslední jedinou židli uprostřed našeho kruhu, aby si mohly posedat na toho nejrychlejšího (medvědice Pavla) :)


Po svačince vrběnkové hraní venku, kluci obsadili vrbu a vydali se na let do vesmíru. Holky hrály vevnitř hru Člověče ... Ještě před obědem jsme stihli předškolní činnosti, ti menší drželi statečně krok s staršími  - dnešní téma tvary, na kterých si procvičíme grafomotoriku, pak si tvar vytvarujeme plastelínou, aby se nám tvary lépe dostaly do ruky. Ti menší stříhají cestičky, navlékají korálky. 

Klikaté cestičky, formou hry.

Modelování tvarů pomocí drátků a pastelíny.

                                      

Tvoříme 3D obrázky. 

Po obědě odpočinek, dnes zaujala děti knížka Rybáři a hastrmani, tímto děkuji Marušce za půjčení. Po odpočinku vyšívání zelených kabátků pro hastrmana, pak se kluci spolu s An. vrhli na 3D obrázky, tvořili tak průlezky a trampolíny, zřejmě návrhy dětských hřišť (úředníci by se při analýze bezpečnosti asi hodně zapotili). Přitom si děti chtěly povídat, co si přejí na Vánoce. Děti si vzájemně naslouchaly, přirozeně respektovaly toho, kdo mluví o svém přání, bylo to moc hezké a důvěrné. Kluci to chtěli sepsat, seznam je když tak u mě... :) 

Hastrmanovy kabátky, vyšívání červenou stuhou podle hastrmanovy předlohy.


Díky dětem za krásný den, díky Pavle za její nadhled a příjemnou spolupráci :), Jitka



2 komentáře:

  1. To mě úplně dojalo, kolik krásných věcí jste za ten den prožili. Díky za to! P:S. Anička hledala s Jurou po Kloboukách keramiku : ), tak kruh prý nestihla a bylo jí to líto, právem, si myslím. Kruhům a hrám zdar.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar. :) Luci, dojimame se navzájem, díky za tvá slova! Pozdravuju Aničku, že hry budou i příště :)

      Vymazat